S.A.M.

De Script As Methode

Doel

Ieder mens heeft vroeg of laat te maken met scheefgegroeide relaties of oude overtuigingen, met blokkades, met verhoudingen waar je je helemaal niet meer gelukkig mee voelt. 
Heel vaak zijn deze gegroeid in lang vervlogen tijden en soms weet je zelfs niet meer waar ze ontstaan zijn.  Of het zijn patronen die overgenomen zijn van personen of familie en die je helemaal geïntegreerd hebt, terwijl ze niet echt bij je passen. Of het zijn gewoonten die je hebt opgebouwd in de loop der jaren, zonder ze in vraag te stellen.

Wellicht herken je dit allemaal wel in je eigen leven.

De script as methode stelt zich tot doel om je meer en meer bewust te worden van deze patronen en gewoonten. Als door dit proces de oorzaak ontdekt wordt, is het ook mogelijk deze ingewortelde patronen om te keren en te veranderen. Op die manier verdwijnt er heel wat ballast uit je leven en kan je weer vrij en ongedwongen jezelf zijn. Het lijkt of je zo je dna verandert en je bij je diepste zelf uitkomt.

Deze methode is zo’n 20 jaar geleden ontwikkeld door Ria Matheussen. Zij is holistisch psychotherapeute  en het is haar  missie om mensen te leren houden van zichzelf door eigen verantwoordelijkheid te nemen en zo een betere wereld te creëren.

 

Het SAM proces verloopt in 7 stappen, die je telkens dichter bij jezelf brengen en door de opgestapelde lagen heen graven naar je ondergesneeuwde echte ik.

De 7 stappen

Stap 1: Kleuren en schrijven van je eigen emoties. 
            Zo ga je steeds dieper in op je emoties en ontdek je waar de blokkades zitten.

Stap 2: Bewust worden. 
           Je benoemt  je emoties en frustraties en je kan de oorzaak zien waar het verkeerd is gegroeid.

Stap 3: Inzicht. 
           Hier ontdek je hoe jij geleerd hebt wat liefde is.

Stap 4: Vergeven.
           Je vergeeft jezelf en de anderen en zo  maak je ruimte voor je innerlijke kracht.

Stap 5: Dankbaar zijn voor wat er in je leven gebeurt. 
          Je spreekt de dankbaarheid uit en het inzicht wat er gegroeid is doorheen het proces. Dit geeft vreugde.

Stap 6: Affirmatie. 
           We bevestigen het positieve inzicht en voelen de bevrijding die dat geeft.

Stap 7: Verbranden van je tekeningen. 
            We ontdoen ons van de oude patronen en geven ons zo de gelegenheid om verder te leven in licht en liefde.

Kleuren

De sterke kant van SAM is dat je hele persoon wordt aangesproken, niet enkel je gedachten in woord en gesprek. Door te kleuren ontstaat er meer evenwicht in de hersenen en spreek je ook je verbeeldingskracht en je gevoel sterker aan. 
De 17 kleuren hebben een betekenis die je helpen duidelijk maken waar het echte probleem zit.

SAM maakt je hoofd en je emoties vrijer, lost ballast op en stelt je in staat om oude gewoonten om te keren en zo gelukkiger te worden. Want je achterhaalt wat er  bij je past en wie je echt bent!

Praktisch

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel tijd er nodig is voor  een volledig SAM proces. 
Het kan in principe in 1 sessie, maar het kan zijn dat er meerdere sessies nodig zijn om de 7 stappen te doorlopen. 
Met 1 SAM proces is wellicht niet het hele probleem opgelost, want vaak stoot je nadien op onderliggende blokkades. Dan kan je deze ook weer opnemen en pellen we samen de bovenlagen af, tot we bij de kern uitkomen…. Zo wordt SAM een vriend die je kan raadplegen en die je helpt te voelen wat echt is, en die je telkens weer op een dieper spoor naar jezelf zet.

Voor meer info zie ook: www.script-as-methode.com